• Dieta Bezglutenowa

    to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii (choroby trzewnej, sprue nietropikalnej). Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż; pszenicy, żyta, jęczmienia.

Produkty

  • Szynka optymalna

    mięso wieprzowe z odpowiednią warstwą tłuszczyku i skórą; peklowane w lekkiej solance z przyprawami przez okres około 14 dni, następnie wędzone i parzone.  

  • Podgradle optymalnie parzone

    podgardle wieprzowe lekko peklowane w solance, delikatnie wędzone i parzone.

  • Boczek zwijany

    mięso wieprzowe, lekko peklowane, zwijane z przyprawami, wędzone.

  • Boczek wędzony

    mięso wieprzowe lekko peklowane, wędzone i gotowane.

  • Boczek faszerowany

    boczek wieprzowy nadziewany farszem kiełbasy optymalnej, gotowany.

  • Parówka optymalna cienka

    skład surowcowy: mięso wieprzowe i cielęce oraz tłuszcz wieprzowy; przyprawy naturalne; nadziewane w jelita baranie.

  • Mortadela

    skład surowcowy: mięso i tłuszcz wieprzowy; przyprawy naturalne.

  • Salceson optymalny

    mięso z głów wieprzowych; skórki wieprzowe; przyprawy naturalne.

  • Salceson optymalny czarny

    mięso z głów wieprzowych, skórki i krew wieprzowa; przyprawy naturalne.

  • Kiszka optymalna

    (gruba i cienka) skład surowcowy: kasza gryczana, wątroba i skórki wieprzowe, krew i tłuszcz wieprzowy; przyprawy naturalne

  • Kiełbasa optymalna pieprzowa

    skład surowcowy: mięso wieprzowe klasy II, tłuszcz wieprzowy; tylko przyprawy naturalne z przewagą pieprzu.

  • Kiełbasa optymalna czosnkowa

    skład surowcowy: mięso wieprzowe klasy II, tłuszcz wieprzowy, tylko przyprawy naturalne z przewagą czosnku.

  • Kiełbasa kanapkowa z papryką

    skład surowcowy: mięso wieprzowe klasy II, tłuszcz wieprzowy, tylko przyprawy naturalne z przewagą papryki.

  • Kiełbasa biała optymalna

    skład surowcowy: mięso wieprzowe klasy II; przyprawy naturalne; parzona lub surowa nie wędzona.

  • Wątrobianka

    skład surowcowy: wątroba i tłuszcz wieprzowy, mózgi wieprzowe; tylko przyprawy naturalne; może być również podwędzana.